Skip to main content

Bescherm je bedrijf tegen malware

Je klikt nietsvermoedend op een link op een website of op een link in een email en ineens springt je computer op zwart.
Je computer is besmet met malware, oftewel schadelijke software.

Om dataverlies gegevensdiefstal te voorkomen is het noodzaak om je netwerk en je computer te beschermen.

1.

Zorg dat je een back-up hebt van al je documenten en data en zorg dat die back-up regelmatig geactualiseerd wordt. Een back-up van de volledige inhoud van je computer kan er voor zorgen dat je het systeem snel en probleemloos kunt herstellen. Zorg dat je back-up systeem niet is verbonden met je netwerk. Maak daarnaast meerdere versies van je offline back-ups en sla deze op verschillende locaties op. Hierdoor kunnen je back-up’s niet door malware worden getroffen.

2.

Door je besturingssysteem up-to-date te houden, kunnen hackers geen toegang krijgen tot het systeem. Dit kan wel als er zwakke plekken in het systeem ontstaan als gevolg van verouderde software.

3.

Maak gebruik van up-to-date beveiligingsprogramma’s en zorg dat je computer over de nieuwste anti-malware software beschikt. Op deze manier ben je beschermt tegen mogelijke bedreigingen. Is je computer niet standaard uitgerust met beveiligingssoftware? Ga dan op snel op zoek!

4.

Zorg ervoor dat op alle apparaten wachtwoordbeveiliging zit.
Een wachtwoord op je computer is de eenvoudigste manier om je te beschermen tegen ransomware.

5.

Gebruik complexe wachtwoorden en gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere apparaten en/of websites. Door een password manager te gebruiken kun je deze moeilijk te onthouden wachtwoorden veilig en versleuteld opstaan. Het instellen van two-step authentication is ook een optie.

6.

Pas op voor phishing-mails. Cybercriminelen zijn nog veel slimmer geworden. Als je een e-mail ontvangt waarover je niet zeker bent, controleer dan of het e-mailadres echt afkomstig is van deze persoon afkomstig is.

Hoe herken je phishing-mails?

7.

Een andere manier om je internetverbinding en al je apparaten te beveiliging is door gebruik te maken van beveiligingssystemen die door verschillende internet aanbieders worden aangeboden. Deze pakketten bieden beveiliging voor je wifi en al je apparaten, laptop, telefoon en tablet.

 • KPN Veilig: F-Secure Safe voor 5 apparaten, €5 per maand
 • Ziggo Safe Online L: F-Secure Safe, 5 apparaten, €4 per maand 
 • Ziggo Safe Online XL: F-Secure Safe, 20 apparaten, €7 per maand of gratis bij veel combinaties van Vodafone (mobiel) en internet van Ziggo.
 • Tele2: F-Secure Internet Security, 3 PC’s, €4 per maand 
 • Telfort Veilig: F-Secure Safe, 3 apparaten, €5 per maand
 • Fiber: Kaspersky Total Security, vanaf €2,50 per maand (1 PC)
 • Online.nl: F-Secure Safe, 5 apparaten, €40 per jaar
 • Caiway Glasvezel: F-Secure Safe, vanaf €2,50 per maand (1 PC)
 • Solcon ISA Veilig Online: Eset Endpoint Security, vanaf €4 per maand (3 apparaten')
 • Stipte Secure PC: F-Secure Internet Security, 3 PC’s, €50 per jaar
 • ZeelandNet/Delta: F-Secure Safe, 1 PC, vanaf €35 per jaar

Ransomware (gijzel-software)
is een van de grootste internetgevaren

Ransomware is een type malware die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas wanneer je losgeld (ransom) betaalt hebt kun je de computer of de bestanden weer gebruiken. Nog veel erger wordt het wanneer je betaald en je alsnog geen toegang krijgt tot je bestanden. Zo kun je ongemerkt je hele administratie, klantgegevens en documenten verliezen, inclusief back-ups wanneer deze zijn aangesloten op de computer of het netwerk. Helaas zijn bestanden die bij een ransomware-besmetting versleuteld zijn meestal niet te redden, tenzij je een goede offline back-up hebt.